Carpe Diablo (or me)!

Är du hälsosam?

In Hälsa & Medicin on 2009/07/23 at 21:38

Folkhälsostudier och stora undersökningar visar att en hälsosam livsstil skyddar hjärtat. Det var väl inte direkt någon nyhet i sig, men det kanske behövs lite mer specifika riktlinjer för att människor ska ta sig egen hälsa på allvar. Tänk vilken avlastning det skulle innebära för bl.a. sjukvården om människor faktiskt tog sig själva på lite större allvar, åtminstone ur ren hälsosynpunkt. Artikeln listar fem hälsotips för att hålla hjärtat i form. Hur många av dem klarar du?

  1. Håll vikten (BMI under 25)
  2. Skippa rökningen (var du dum nog att börja är det dags att sluta)
  3. Drick måttliga mängder alkohol (tydligen anses 1-2 glas vin/dag lagom)
  4. Träna regelbundet (motsvarande 30 min/dag)
  5. Ät god kost (avser mer grönt och fibrer men mindre salt)

Enkla sunda råd, som vem som helst borde kunna klara av. Jag tänker nog från och med nu göra ett tappert försök, om inte annat så för av den enkla orsaken att jag själv inte vill bli en onödig belastning för min framtida arbetsplats.

Så hur många av de här klarar jag själv? Snabbt räknat 2,5. Vikten har jag koll på. Röka har jag alltid varit för dum för att börja med. Så det där med alkoholen, jag försöker men det finns dagar när jag varken har ork eller lust med de där vinglasen. Sen kanske inte kosten är helt oresonlig heller, jag tycker ju faktiskt om grönsaker också. När jag säger att jag äter god mat innebär det alltså inte bara det mest onyttiga som finns.

Punkten som är under störst kritik i dagsläget är alltså träningen. Som student är den inte direkt rolig att ta itu med heller. Gym kostar hutlöst mycket och springa är så tråkigt att man hunnit slå knut på sig själv innan man ens tagit sig runt Mariatorget. Turligt nog är en av mina vänner överaktiv och träningsfantast, samtidigt som han inte heller tycker att det ska behöva kosta skjortan att hålla sig i form. Jag tänker därför anlita honom, med mitt smittsamt underbara sällskap som betalning, för att få mig i form och det här får helt enkelt bli platsen där kommande ansträngningar dokumenteras.

Dags för soffpotatisen att röra på sig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: